Maple Library Renovation Project Update

Bookmark and Share

Maple Library renovations continue to make great progress. Check out the images below to catch a glimpse at some of the progress being made.

Maple Library Renovation Project Update

Bookmark and Share

Maple Library renovations continue to make great progress. Check out the images below to catch a glimpse at some of the progress being made.

The western part of the library.
View from the old manager’s office towards the children’s area.
Children’s Area
Tearing down of existing columns in the center of the library.

Maple Library Renovation Project Update

Bookmark and Share

Maple Library continues to undergo renovations. Hoarding has now been installed.

Maple Library Renovation Project

Bookmark and Share

Maple Library continues to undergo renovations. Check out the images below to catch a glimpse at some of the Reading Garden renderings.

Maple Library Renovation Project

Bookmark and Share

BACKGROUND

Monteith Brown Planning Consultants were hired to conduct the Maple Library Special Area Study and re-examine the need and role of Maple Library after the opening of CCRL Civic Centre Resource Library (CCRL) opened in May, 2016. Keep reading to find out what the analysis were!

MAPLE LIBRARY SPECIAL AREA STUDY SUMMARY

The Special Area Study took into considerations many different factors affecting the use of the branch including current demographics, future projections, industry trends, library usage and community feedback. The study collected stakeholder feedback via community survey and series of library user focus groups.

Monteith Brown Planning Consultants found that despite its proximity to CCRL, Maple Library serves a special and unique purpose for the community. We heard from you how co-location to the community centre is of high priority. 66% of survey respondents also indicated no change in their use of Maple Library since the opening of CCRL. Top three things that respondents valued most about Maple Library are: location (68%), staff/service (50%), and convenience of co-location with the Maple Community Centre (48%).

Based on assessment and feedback collected, the consultant’s recommendation for Vaughan Public Libraries (VPL) was to continue to operate Maple Library.  The study recommended reducing the library’s current footprint of 13,000 sq. ft to a smaller size library of 7,500-8,500 sq. ft and to align the re-imagined library to VPL’s current facility service model. The study also suggested to improve library entrance, aesthetic  improvements, comfort, enhanced children and study areas, as well as seamless technology and integrated accessibility features.

PROCESS

ATA Architects Inc. have been contracted to oversee planning and design for Maple Library face-lift! Check out the Maple Library renovation video and design concepts below

Floor Plan Concept

Main entrance to library

Marketplace

Children’s Area

Service Desk

Study Area – view south

Study Area – view north

Quiet Study Room

Inside Quiet Study Room

View of Reading Garden from Quiet Study Room

Reading Garden Access

Reading Garden

New Furniture at Pierre Berton Resource Library

Bookmark and Share

Have you seen the new furniture at Pierre Berton Resource Library? Stop by and enjoy the comfortable and cozy new seating all around the library!

Library Forthcoming in the New Mackenzie Vaughan Hospital

Bookmark and Share

Early in 2017, Mackenzie Health (MH) and Vaughan Public Libraries (VPL) began an innovative collaboration of a proposed shared facility rooted in a shared vision of library space and services at the new Mackenzie Vaughan Hospital (MVH).

This shared vision was to:

  • Co-design an exceptional public library at MVH that will serve as a welcoming destination for hospital patients, families, staff, physicians, volunteers and the greater Vaughan community.
  • Offer public library services at MVH that will connect and inspire all.

Guided by this vision and design work, the project with our partners began. The project is well underway with an anticipated opening of the new 4000 sq ft. Hospital Library in December 2020.

Margie Singleton (CEO) and Aleksandra Dowiat-Vine (Director of Growth & Communications) visit Mackenzie Vaughan Hospital Library, which will be located at the main entrance of Mackenzie Vaughan Hospital on Major Mackenzie Road

Future Service Desk area

 

Library view from Hospital Lobby on main level

View into library marketplace and sitting area from library’s main entrance

View inside library’s stacks area

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Update on the Vaughan Metropolitan Centre Library

Bookmark and Share

PROGRESS ON CONSTRUCTION WORK

The Vaughan Metropolitan Centre Library (VMC) and Storefront Library construction fit-out phase continues with great progress. This includes installation of many internal walls and partitions. Vaughan Public Libraries’ staff continue to meet regularly with project architects and discussions regarding signage, wayfinding and graphic design  are ongoing. Substantial completion continues to be targeted for mid 2020 followed by the opening of the full facility.

View from west into children’s area

View from south into Storefront Library

Inside Storefront Library.

Book return installed!

Library entrance area. Elevators and staff workroom situated behind walls.

Quiet study area overlooking lobby.

Library view west towards children’s area.

Project Update – Vaughan Metropolitan Centre Library

Bookmark and Share

BACKGROUND

Construction of the Vaughan Metropolitan Centre Library (VMC) and Storefront location is progressing well. The 9,000 sq. ft. library located on the second floor of the office building features popular design elements found in all VPL libraries. These elements will include a marketplace featuring new and popular materials, quiet and group study, bright and open children’s area, mobile furniture on castors, and newest and self-service technologies. The 400 sq. ft. Storefront library will be located below the library directly at the street level. The Storefront library will be completely self-service, feature access to new and popular materials and will be accessible to users by scanning their library card.

 LIBRARY INTERIORS

MJMA architectural firm has been retained by the project partners to design the interior spaces and finishes for the library, the City’s recreational space and the YMCA. VPL staff have worked closely with the architects since 2017 to complete the interior finishes ensuring the VPL Board’s vision for both spaces was incorporated as per the Board direction. At a recent meeting of the Vaughan Public Library Board, the architects presented the interior designs for both the Community library space and the Storefront library and solicited the Board’s feedback. Suggestions supplied by the Board have been incorporated and enabled the library construction to progress.

-The 9,000 sq. ft. Vaughan Metropolitan Library design

 

-Interior designs for the Community library space and Storefront library

Things are “looking up” at Vaughan Public Libraries

Bookmark and Share

Vaughan Public Libraries’ ten locations have so much to offer, but have you ever noticed the ceiling of your local branch? From simple lighting to hanging sound baffles, each library has its own unique design elements to its ceiling. Let’s take a quick look at some of the most recently constructed/renovated locations.

Triangular baffles and circular lighting give Vellore Village Library a feeling of space and airiness.

Triangular baffles and circular lighting give Vellore Village Library a feeling of space and airiness.

Hanging white sound baffles and circular lights greet you as you enter Civic Centre Resource Library.

Hanging white sound baffles and circular lights greet you as you enter Civic Centre Resource Library.

High ceilings with rectangular baffles and circular lighting give "shape" to a comfortable area to read.

High ceilings with rectangular baffles and circular lighting at Civic Centre Resource Library give “shape” to a comfortable area to read.

The hanging lighting and playful colours add a feeling of joy in Bathurst Clark Resource Library's LEARN IT! Lab.

The hanging lighting and playful colours add a feeling of joy in Bathurst Clark Resource Library’s LEARN IT! Lab.

A fun curve of light greets you as you enter the LEARN IT! Lab from the north entrance.

A fun curve of light greets you as you enter the LEARN IT! Lab from the north entrance.

Lights and circles catch your eye as you enter the LEARN IT! Lab from the east entrance.

Lights and circles catch your eye as you enter the LEARN IT! Lab from the east entrance.

What have you noticed on the ceiling of your local library? From exquisite details to simple lines, be sure to “look up” while you are looking for your favourite book next time you visit the library!